Dr in Kamerun.

Jag är så otroligt stolt över min äldsta lillasyster. På många sätt är hon en äventyrare utav rang och på grund av mina kontrollbehov och ren och skär rädsla för det okända i vissa sammanhang kan jag inte alls mäta mig med henne. Ni kan läsa om hennes eskapader på bloggen Livet i en resväska, även om det senaste äventyret som resulterade i rastaflätor och läkarrock. Zuzanna tog sitt pick och pack och stack till Kamerun för att praktisera inom sjukvården.

Hej! Så du är tillbaka på svensk mark igen, hur länge befann du dig i Kamerun och vilka städer/byar besökte du?

Jag var där i 4 veckor och besökte huvudstaden Yaoundé samt Duala, Kribi, Bafang, Buea, Basseu, Bafam och Bandja.

Jag är ju en riktig flygbolags-junkie så kan du berätta lite om vilka flygbolag ni flög med, vilka flygplatser ni besökte och vad du tyckte om dem?

Vi flög med Lufthansa samt Brussels airline. Förutom extremt dålig underhållning på planet var det helt okej. Vi hade mellanlandningar i Frankfurt, Bryssel och Berlin. Ingen av de utmärkte sig särskillt bra eller dåligt. Inget gratis wifi och obekväma bänkar som flygplatser brukar. Flyplatsen i Yaounde var väldigt liten och kanske det konstigaste jag har sett. Mycket förvirrande upplägg och man fick leta upp en snubbe som satt i ett hemligt undangömt bås för att betala en konstig avgift.

Du bodde hos en familj och det serverades en hel del bananer vad jag förstod, kan du berätta lite mer om matkulturen i Kameruun?

Förutom mycket bananer i alla olika former åts det mycket spicy grytor, ndole (legymröra), färsk fisk, “Koki” (bönröra), svartrot, och cassawa. En stor del av maten bestod av rötter och stärkelserika skapelser, tex Eru som var en form av degklump (likt kroppkaka). Sedan åt vi mycket papaya och annan god frukt!

Generellt sett, eftersom du inte bodde på hotell, vilka inblickar i vardagslivet har lämnat störst intryck?

Vardagslivet var nog mycket som vanligt. Det var skola/jobb och sedan städ, matlagning och disk på vardagarna. Kvällarna spenderades till läxor för barnen och vi andra umgicks, spelade kort eller tittade på fotboll. På lördagar var det stora handtvättsdagen samt skola för barnen och på söndag gick de flesta till kyrkan.

Jag kan tänka mig att sjukhusen skiljer sig en hel del från den svenska standarden vi är vana vid, när det gäller praktiken vad var bäst respektive sämst?

Bäst tycker jag var att man fick se så många patienter på kort tid, det var en väldigt effektiv mottagning och läkarna var otroligt duktiga kliniker som lyckades ställa diagnos utan labprover osv. Sämst var att patienterna fick betala allt själva så ibland hade de inte råd med behandlingen, hygienen var inte på topp och många ingrepp utfördes utan bedövning. Dock tror jag att så länge man har råd så är standarden hög! I de stora städerna fanns rätt mycket av den nya tekniken och om behovet och pengarna fanns skickades patienterna från de små byarna till städerna.

Skulle du rekommendera andra att göra praktik i Kamerun och varför/varför inte?

Absolut! Man får lära sig allt det som man skulle ha gjort i Sverige + en massa massa mer! Vi fick se saker som man aldrig får se i Sverige och har därmed fått en otrolig erfarenhet! Det var väldigt spännande och lärorikt att försöka ställa diagnoser utan hjälpmedel, det gör att man fokuserar mer på anamnes och status vilket ofta försummas här hemma.

Du har ju inte bara jobbat utan även varit ute i naturen en hel del, hur skulle du beskriva vad Kameruns natur har att erbjuda? Vilka platser/hajker var bäst?

Naturen är otroligt vacker. Marken var knallröd av leran och det fanns mycket “skog” som bestod av bananplantor, palmer och andra spännande träd. Förutom växter fanns även massor av små djur såsom ödlor och insekter av olika slag. Min favorithajk var nog till Mount Cameroon där vi vandrade upp för berget genom regnskogen och upp till savannen. Det var även världens fuktigaste plats och det märktes kan man säga… En annan favorit var Kribi och de vackra stränderna med klippor och stora vågor!

Om du skulle summera din upplevelse av Kamerun med 3 ord, vilka skulle det vara och varför?

Spännande ; Man visste aldrig riktigt vad som väntade en, det gick sällan att planera någonting och allt var väldigt annorlunda.

Påfrestande: Vi råkade ut för mögelattack i 2 veckor som totalförstörde våra grejer och kanske lungor också… Dessutom var det långa dagar på sjukhuset utan lunch eller rast överhuvudtaget. Sen får man inte glömma den totala avsaknaden av vatten under hela månaden så vi fick tvätta oss i uppsamlat iskallt regnvatten som man skopade över sig med en kopp. Utöver detta hade man ett ständigt krig på insekterna och blev väckt av att kackerlackor sprang runt på ens kropp, möss som prasslade bland packningen och ödlor som hoppade på myggnätet så det rasade mitt i natten.

Vänskapligt: Vi träffade väldigt många trevliga människor som blev våra vänner under resans gång.

Har du dragit någon lärdom av den här upplevelsen, något du skulle göra annorlunda?

Tänk inte för mycket, följ bara med i kaoset och allt kommer lösa sig tillslut. Det enda jag kan komma på som jag skulle gjort annorlunda är nog att jag borde ha bokat en längre resa och stannat någon vecka till! Landet har så mycket att erbjuda och man hann inte ens en bråkdel av allt man ville göra under denna korta tid.

Kan du ge oss 3 handfasta och praktiska tips gällande att besöka Kameruun, vad ska man tänka på?

1. Kom med ett öppet sinne, det kommer vara påfrestande på flera vis, det kommer inte gå att planera något och tidpunkter följs inte alls. Är man dock öppen för detta blir resan riktigt rolig och spännande!

2. Som vanligt gäller det att vara försiktig på kvällar (inte springa omkring själv) och hålla koll på sina värdesaker.

3. Kan man inte franska är det en god idé att ta med sig en ordbok då det finns många som inte alls pratar engelska.

4. I klädväg är det smart att både ta med oömma kläder (allt blir smutsigt) men även finare kläder om man ska besöka universitet eller sjukhus. Utseendet är viktigt och propra kläder krävs för att få respekt.

Tack för inspirationen! Mer ingående detaljer om Kamerun äventyret kan ni läsa på Livet i en resväska-bloggen.

© Escaping Sweden November 2012

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *