Top 5 – Berlin

Berlin är en stad som aldrig upphör att överraska! Efter mitt fjärde besök i denna Europeiska metropol känner jag mig mogen att ge er mina bästa Berlin-tips. Om ni vill åka någonstans men kan inte riktigt bestämma er är Berlin perfekta platsen. Det finns något för alla och staden lämnar ingen besviken…

Läs mer nedan för 5 handfasta tips!

1. unsicht-Bar

Detta är en fantastisk upplevelse. Att avnjuta en middag i mörkret går faktiskt inte att beskriva! Salen är bäcksvart och servitörerna är helt eller delvis blinda. Denna speciella miljö leder inte bara till att man upplever maten på ett helt nytt plan, diskussionerna och samtalen som uppstår kan inte förutspås. Men det är inte bara grymt med ett gäng vänner, även en perfekt plats för en dejt! Då man slipper pressen med att titta på varandra och oroa sig över mat mellan tänderna. Do it! Och glöm ej att boka bord. Surprise meny för den vågade…
Hemsida
Middag med dryck: Ca 55 € – dock halvknepigt att hälla upp vin i mörkret.

2. Berliner-unterwelten Tours

Trots mina 4 besök i Berlin har jag inte upptäckt denna pärla förrn senaste gången. Det är alltså guidade turer i Berlins underjordiska korridorer. Vi tog tour 3 “Subways, bunkers, cold war” och det var nog den bästa guidade turen jag varit på så länge jag kan minnas! (Bortsett svärfars Andra Världskriget tour då) Vår guide var en fantastisk berättare och gav verkligen liv till platserna och gav oss en rejäl historielektion. Om det är något som fascinerar mig så är det faktiskt andra världskriget och det är en ynnest att få uppleva detta i Berlin som är så fylld av denna historia.
Hemsida
Pris: Endast 10 € per tur, vår var ungefär 90 minuter. Nästa gång satsar jag på de andra 2!

3. Öl & Uteliv

Ingen tysklandsresa utan öl! Denna gång fick vi verkligen stifta bekantskap med ett nytt beroende, den gröna ölen. Berliner Kindle Grün med Waldmeister sirap (Myskmadra). Så gött! Är man inte inne på det gröna så är vilken annan weissbier som helst gudomlig. Gällande utelivet provade vi nattklubben E4 vid Potsdamer Platz detta år, bra ös utan techno! Inte det lättaste att hitta en icke-techno klubb i Berlin, samt en som inte kräver att man har på sig lack och läder.

4. Topographie des Terrors

Jag skulle för att trotsa min morfar alltid vara emot historia och tycka det var extremt tråkigt men såhär på sista tiden måste jag säga att på äldre dagar har någon slags sjuk fascination uppstått hos mig! Jag har typ en andra världskriget-fetisch numera, fascineras, fängslas och förskräcks av denna dramatiska och fansanfulla del av vår nutidshistoria. För det är kanske det som är det läskigaste, det är nutid vi pratar om här! Denna utomhusutställning/museum är en illustration av hur Hilter kom till makten, utövade den och konsekvenserna som följde. Jag älskade denna utställning då den var en perfekt blandning av lagom text och mycket bilder med en bra sammanhängande berättelse. Gripande!
Hemsida
Pris: Gratis! Berlinmuren på köpet.

5. Die Mauer, Judiska monumentet, Hitlers Bunker och diverse andra krigslämningar

Det finns så mycket andra världskriget historia här att även den mest intresserade kan drunkna! Men även om man inte är något fan av histora så är det ändå ett par saker som definitivt är sevärda, som muren (jag blev extremt besviken första gången), Judiska monumentet, Hitlers bunker (som inte längre finns), Bebelplatz (där de brände böcker) samt massa andra gamla häftiga och vackra byggnader. På så vis påminner Berlin ganska mycket om Rom, vart man än vänder sig så står det en stor, ståtlig och gammal byggnad eller staty. Mitt favoritmonument är “Tomb of the unknown solider” som på något sätt har en stark symbolik, skulle vara häftigt att se vintertid med snön som faller ner på statyn genom hålet i taket.
Läs mer om Neue Wache

© Escaping Sweden 2011

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *