Topp 15 länder att besöka 2013.

Många brukar i början av året publicera listor om platser att besöka. Jag har länge haft en plan på en liknande lista men det har liksom inte blivit av ännu bara. Så nu är vi i mitten på september vilket innebär att min lista får helt enkelt bli: Topp 15 länder att besöka 2013! Det är en lista helt baserad på min smak och mina upplevelser och drömdestinationer som dessutom är alldeles för kort (men försök att klämma in alla jordens kontinenter till 15 placeringar = omöjligt). Helt oberoende av fakta och aktuella händelser. Kan väl erkänna att Jorden Runt Resan har påverkat mina åsikter en hel del också…

1. Japan

Japan, Japan, Japan. Jag har endast besökt Tokyo och jag är för evigt betuttad! Tokyo är en stad som borde finnas med på var mans lista över destinationer men förutom det så har jag lyckats läsa på att Japan har mer att erbjuda, i form av öar, berg och vacker natur.

 

2. Peru

Jorden Runt Resan har totalfrälst mig när det gäller Sydamerika och nu när alla intryck har fått sjunka in lite mer så minns jag än idag hur mycket jag gillade Peru. Vill poängtera att Peru är bra mycket mer än bara Machu Picchu eller Lake Titicaca, trots att bägge bjuder på sköna vyer (Machu Picchu är förövrigt så magiskt som alla säger). Något som får mig att längta tillbaka är vänligheten, stämningen, lamorna och auran som Peru bjöd på. Fantastiskt. Dessutom har vi ju kvar ”Nazca Lines”.

 

3. Senegal

När jag tänker Afrika och vad jag vill se så är det alltid Kapstaden, Zanzibar, Pyramiderna. I den ordningen. Jag börjar dock inse att jag vet ju absolut ingenting om Afrika! Denna gigantiska kontinent har säkert minst lika många gömda skatter som Sydamerika. Så Senegal seglar in på min lista då Lake Retba är det senaste ämnet för min besatthet av naturens under. Bilder på den rosa sjön kan ni se här.

 

4. Italien

Trots att mina vyer är vidgade och det finns massor av otroligt härliga platser att se så måste ändå Italien finnas med på denna lista. Det är något speciellt med italienarna, sydamerikanerna påminner en hel del om dem då man trots språklig barriär kan ha riktigt trevligt och ta sig fram med halvengelsk brytning och mycket gestikulering! Vad är bäst? Allt i Rom, F1 i Monza,  broarna i Florens, kanalerna i Venedig, modet i Milano och ja det lutande tornet i Pisa får väl vara med också.

 

5. Australien

Jag erkänner, jag är ju väldigt biased just nu då detta är det land jag har valt att kalla mitt hem de kommande 3 åren. Men det är fantastiskt, Sydney är en stad som bjuder på så mycket härliga saker på en och samma gång och som tar emot alla med öppna armar! Det är just trevligheten och den avslappnade inställningen som gör att Australien har något för alla, sedan att de bjuder på Ayers Rock, Fraser Island, Whitsundays och diverse andra häftiga naturupplevelser gör ju inte saken sämre heller.

 

6. Centralamerika (Belize, Panama)

Kan inte välja ett land här (så egentligen fuskar jag lite med min topp 15 lista), Belize har funnits på min lista ända sedan jag läste ett reportage i ”Allt om resor” och det såg bara så fantastiskt underbart ut. Orörda stränder och snorkling i paradis-klart vatten. Ja tack.

 

7. Nya Zealand

Naturmässigt kan inget land mäta sig med Nya Zealand. Det är som att åka runt i alla häftiga filmer och miljöer man någonsin sett på TV, leva i Sagan om ringen, faktiskt besöka Frodo på riktigt i hans hus och beskåda silverträd. SILVERTRÄD. You had me there and then New Zealand.

 

8.  Brasilien

Vad ska man säga om Brasilien, det är rytmer det är samba det är utsökta caipirinhas och portugisiska för hela slanten. Det är slum blandat med rikedom och wifi men otrolig förlegat nr det gäller vissa aspekter. Plus naturen! Ilha Grande var fantastiskt. Ett kontrasternas land som bjuder på allt och lite till.

 

9.  Svalbard (Norge)

Av någon anledning har jag alltid drömt om en valburgare och varning för isbjörn skyltar (i samma anda som tyskarna kommer för att beskåda de svenska älg-skyltarna). Återigen en artikel för länge sedan som väckte min åtrå som tydligen brinner än. Det är något med ”the final frontier”, avlägsenheten som lockar på något vis. Kanske en dagstur till Arktis?

 

10.  Argentina

Tango, sangria, kött och europa-inspirerad storstad. En blandning av Paris, New York och Palma. Vad mer kan man begära?

11. USA

Det finns alltid en plats för USA på sådana här listor, hela landet är ju nästintill en kontinent! Finns hur mycket som helst att se, om man är ute efter beach eller storstad eller äventyr it is all there. Det jag längtar efter framöver är att utforska den läskiga mitten som jag inte vet något om. Mount Rushmore, Yellowstone Park, Rocky mountains och säkert mycket mer som kan hittas via Google. Så next time blir det nog Kentucky med omnejd!

 

12. Kina

Kina ger mig blandade känslor men ändå så har det fastnat som en otroligt positiv upplevelse hos mig. Vet inte riktigt vad jag hade förväntat mig men de stora avenyerna, sommarpalatsen, kinesiska muren, himmelska fridens torg, OS byn och den förbjudna staden. Peking bjöd på massor av sevärdheter och då missade vi terrakotta armén i Xian samt att det finns en vinterfestival i Harbin som verkar mer än sevärd…

13. England

Jag personligen har bara besökt London men i ärlighetens namn är det en sådan plats man enkelt kan återkomma till gång på gång. Det är ett Europas New York med full fart och aktiviteter blandat med pubar och en hel del öl. Vem kan motstå detta i kombination med shopping, kultur, musikaler och bara en skön storstadspuls.

14. Indien

Indien har för evigt fått en plats i mitt hjärta tillsammans med en rad andra platser, det är hemskt och underbart på samma gång på något vis. Det är något med hur annorlunda det är som lockar en tillbaka, och den goda maten förstås! Färger, häftiga platser som Taj Mahal och billiga tunnelbaneresor. Framöver skulle jag vilja utforska mer av västra och södra delarna av Indien, tror de har ännu mer att bjuda på men självklart även de i kaosets tecken.

15. Tyskland

Kära Tyskland. Berlin har varit ett mycket frekvent stopp för mig och jag kan aldrig riktigt få nog av denna huvudstad fylld av kultur och historia. En dröm är dock att utforska mer av Tyskland, om Berlin kan bjuda på så mycket så måste det finnas fler platser av intresse? Näst på listan är nog Leipzig och hälsa på lillasyster J

 

© Escaping Sweden Oktober 2012

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *